keskiviikkona, helmikuuta 26, 2014

Ihana retroherkku, levylihapiirakka!

Olin ihan varma että olen blogannut jo tämän meidän perheen suosikkiherkun vaan empäs ollutkaan!
Onhan siis aikakin palata taas retroherkkujen ääreen!

Muistan niin elävästi kun kotitaloustunnilla "silloin joskus" tehtiin tätä levymuotoista lihapiirakkaa ja siitä saakka sitä on aika ajoin tullut tehtyä. Nopeaa, helppoa ja hyvää. Okei, rasvaista mutta siitä ei puhuta nyt.

Olen myös odottanut milloin saan esitellä ja tutustuttaa pikkumiestä näihin meidän kouluaikojen herkkuihin ja nyt oli sopiva hetki.
Vanhanajan lihapiirakka:

  • itse tehtyä voitaikinaa tai arjen keskellä Sunnuntain valmiita isoja lehtitaikinalevyjä paketti
  • 3 dl puuroriisiä
  • lihaliemikuutio
  • 400 g jauhelihaa 
  • 1/2 keltasipuli pieneksi hakattuna
  • 1-2 valkosipulin kynttä puristettuna oman maun mukaan
  • 2 kananmunaa
  • suolaa
  • mustapippuria
  • valkopippuria
  • cayannepippuria
Voiteluun:
  • kananmuna
Kiehauta vesi ja lisää joukkoon lihaliemikuutio. Keitä puuroriisi al denteksi.
Minulla oli tässä edellisen päivän basmatiriisi joka toimii myös ihan jees jos puuroriisiä ei löydy tai on tähteitä. Tykkään jotenkin enemmän puuroriisistä kun se on jotenkin "stickimpää" eli tarttuu paremmin kiinni jauhelihaan.

Paista jauheliha ja mausta. Ja maistele taas...eipä sitä voi liikaa maistella, eihän :).

Sekoita jauheliha ja riisi. Maista taas ja lisää mausteita jos maku on turhan pliisu. Makua pitää olla reippaasti! Mikään ei ole niin ärsyttävää kuin mauton lihapiirakka.

Kaulitse lehtitaikina isoksi levyksi, kaksi samankokoista levyä.
Levitä täyte toiselle levylle ja nosta toinen levy päälle.

Kasta haarukka veteen ja naputtele haarukalla reunat kiinni tiukasti. Pistele pintaan vielä ilmareikiä ja voitele kananmunalla.
Paista noin 200 asteessa kunnes pinta on saanut väriä ja lihapiirakka näyttää kypsältä.
Aijai, miten hyvää maitolasin kera!

Monesti teemme raikkaan vihersalaatin tähän kylkeen mutta tällä kertaa lihapiirakka upposi nassuun ihan semmoisenaan minulle ja miehille ketsupin kera.
Tämä ns. levylihapiirakka on myös tosi näppärä tarjottava juhlissa vuoden ympäri ja meillä pikkumiehelle maistui koulun jälkeen lämmitettynä välipalana.

Kyllä nämä retroherkut on vaan hyviä!

maanantaina, helmikuuta 24, 2014

Taverna Italiana, Kelsterbach ja messuilua Saksassa

Kevät on aina täynnä messuja ja niistä pitää valita ne itselle tai siis firmalle sopivat. Ja joskus pitää vaan haistella uutuuksia sekä tavata päämiehiä.

Yleensä meidän tiimi reissaa messuja porukalla mutta joillakin messuilla tykkään käydä ihan hitokseen ite...ostomatkoilla :D

Muutama viikko sitten päädyin Saksaan ja olin varannut hotellin Kelsterbachista, kun sattui olemaan kortti Accor-hotelleihin. Tällä kertaa ilmainen drinkki ja parempi huone :).
Ja bonuksena kyllä ilmainen kuljetus 30 minuutin välein lentokentälle bussilla oli superplussaa!

Okei, hotelli oli täysin teollisuusalueella, lentokentän kupeessa mutta onneksi vieressä Lidl josta sai vettä koska baarikaappia ei kuitenkaan ollut. Ibis -hotellien taso on reippaasti alle Mercure:n jossa viimeksi yövyin.

Olin lukenut Trip Advisorista vinkkejä ravintoloihin alueella...no, ei monia siis ihan siinä vieressä mutta puolen kilsan kävelyetäisyydellä kuitenkn.
Taverna Italiana.
Aijai-jai....astuin sisään ja heti kysyttiin onko pöytävarausta. No ei.
Vaan, "ihana lady"....silleen italiaksi sanottuna, ymmärsin sen vaan en osaa toistaa, oikeesti :)....sain pöydän ihan ittelle.

Aaah, italiaa...puheen sorinaa mistä en ymmärtänyt mitään. Kynttilä sytytettiin pöytääni ja sain pyytämäni proseccon.

Alkuun halusin bruschettan. Pyysin pienen. Niin.
Vaan niin ihanaa!

Pääruoaksi halusin tuhtia pastaa, Pasta Carbonara.
Täydellistä. Vaan tuon keon syömiseen olisi pitänyt olla kaksi.
Minä taistelin!

Ja mikäs ois messureissun aloitusdinner ilman jälkkäriä.

Tiramisu.

Ja se on minun juttu. Taivaallinen.
Parhautta. Ehkä paras mitä olen maistanut tai tehnyt.
Se on paljon se.

Ja mitäpäs muuta.
Ihanan pieni ravintola ja niin yksilöllistä tarjoilua vaan jos haluat viikonloppuna saatikka messupäivinä syömään niin varaa pöytä. Yksinkin, kyllä!

Mies sanoi että et menet taatusti tuonne vielä uudelleen ja minä sanoin että ei. Samaan paikkaan en mene toiste.

Kappas! Messupäivän iltana en jaksanut lähteä etsimään toista ravintolaa pieneltä alueelta joten samaan takaisin.
Salami-pizzaa ja jälkkäriksi zabablioge....ihanan lämmin :)
Aivan huikean edullinen hintataso kun olin niin poissa Frankfurtin keskustasta! Suosittelen!

Muutama ihana kuva ei niin omalta alalta mutta bongasin jouluosaston....aaarggh! Kumpa se talvi olisi vielä täällä mutta seuraavaa ootellen.
Ja tämän kuvan haluan osoittaa työkamulle Sannalle :D
Me ollaan huippuja!

keskiviikkona, helmikuuta 12, 2014

Piantik - ihanuus!

Jos nyt itsellä on yksi superhaave tässä yrittäjyyden taipaleella toteutunut alun jälkeen niin muistan kyllä vielä sen päivän mistä kaikki lähti. Kerron näistä myöhemmin.

Se tunne kun saa oman unelmansa toteutettua, yrittäjyyden saralla, on jotain sanoin kuvaamatonta. Muistan että höpötin Confetista (tai no ei meillä silloin ollut nimeä vielä) vaikka ja kelle. Ja nyt on käynyt ilmi että jo about viisi vuotta ennen Confetin alkua höpötin unelmaani...no mutta sehän kertoo siitä intohimosta!

Mutta se minusta, haluan kirjoittaa ja jakaa elämykseni vanhan työkamuni unelmasta. En tuntenut häntä kuin hetken verran yhteisessä työpaikassamme emmekä koskaan päässeet vaihtamaan ajatuksia yrittäjyydestä mutta onneksi on FB. Sitä kautta olen saanut kunnian seurata Piantikin syntyä. 
Ja vihdoin pääsin käymään syksyllä...tai no...olisi menneet varmaan viimoisetkin eurot jos joulun kynnyksellä olisin käynyt.
Piantik sijaitsee Hyvinkäällä, hieman mutkan takana mutta kannattavan semmosen.
Näin ruokabloggaajalle Piantik on aarre, ehkäpä mun ei olisi kannattanut kertoa tästä :)....mutta siis ihania vanhoja ruokailuvälineitä, muotteja, kulhoja....
...ja vaikka mitä on ostettavissa!
Siis eihän sieltä päässyt ulos ilman isoa kassia ihanuuksia joita näkyykin ruokakuvissani.
Suosittelen reissua Piantikiin, pakko hurauttaa pian paikalle. Näyttäs tulleen taas niin ihania tuotteita....aaahh! Ja itse asiassa. Kotiin ja kuvauksiin :).

torstaina, helmikuuta 06, 2014

Herkkuruokaa helposti - Valio CREA ruokakerma pelastaa arkipäivän kokkailut!

Blogiringin kautta sain jälleen mielenkiintoisen työtehtävän.  Testata Valion Crea ruokakermoja. Olen kieltämättä ollut vähän nihkeä näiden maustettujen kermojen suhteen vaan avoimin mielin lähdin testaamaan tietenkin koska meillä pikkumiehen säbätreenien vuoksi arkipäivät on kiireisiä puhumattakaan peliviikonlopuista eikä silloin ehdi tehdä sapuskaa alusta loppuun. Nämä valmiit ruokakermat ovat mietityttäneet joten nythän tuli sopiva tilaisuus kokeilla.

Minulle oli "määrätty" testiruokakermaksi Aura (empä pannut pahaksi ollenkaan) ja itse valitsin toiseksi kolmen sipulin vaikkakin myös uutuus kolme yrttiä houkutteli testaamaan.

Paljastampa nyt tässä teille kaikille että minä olen superhuono näissä testauksissa suunnittelemaan etukäteen. Se ajatus, idea tai resepti muuttuu ainakin sata kertaa olipas aikaa vaikka kuinka ja voitte arvata että niin kävi nytkin.
Varsinkin tästä Aura sinihomejuusto ruokakermasta minulla oli selkeä visio jo viikkoja ennen vaan kappas, edellisenä yönä siitä kun piti kuvata Insta-video ja kokkailla sain kuningasajatuksen ihan toisenlaiseen reseptiin.

Ja kyllä, meidän piti myös tehdä Insta-video resepteistä! Helpommin sanottu kuin tehty.
Harjoittelin kyllä omalla Iphonella ja onnistuin superhelposti Instakameralla vaan kappas kun eipä onnistunutkaan kännyn kameratoiminnolla kun heitti aina pihalle loppuvaiheessa. Noo-oh.
Päätin ottaa tietoisen riskin ja mites siinä kävikään....kolme tuntia kokkaillua, videointia, editointia ja kuvailua ja hups! Video katosi. Itkuhan siinä tuli mutta mitäpä kätevä emäntä ei tekisi kun ottaisi niskasta kiinni ja toteasi että nyt ei luovuteta. Toinen kerta toden sanoo, sanoohan?

Uudet raaka-aineet kehiin ja sieltähän se video tupsahti Instaan ja olipahan parempi kuin ensimmäinen.
Aura-päärynäpiirakka 

Pohja:
  • 150 g Valion voita
  • 5 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • purkki Valion kermaviiliä
Nypi pehmeä voi sekä keskenään sekoitetut vehnäjauho & leivinjauhe sekaisin. Sekoita joukkoon nopeasti kermaviili. Älä sekoita liikaa.

Levitä taikina piirakkavuoan pohjalle sekä reunoille.

Täyte:
Leikkaa päärynät siivuiksi ja levitä piirakkapohjan päälle.
Sekoita Valio Crea ruokakerma ja kananmunat. Kaada päärynöiden päälle ja ripottele Aura-murua pinnalle.
Paista kiertoilmauunissa noin 185 asteessa noin 25 minuuttia tai kunnes piirakka on saanut väriä ja näyttää kypsältä.

Ja se toinen resepti valikoitui pakkassäällä kermaiseen sipulikeittoon eikä vain yhden vaan kolmen sipulin ruokakerman kera.
Kolmen sipulin kermainen sipulikeitto 
Leikkaa sipulit ohuiksi siivuiksi ja purista valkosipulipuristimella valkosipulit.

Freesaa sipuleita voissa miedolla lämmöllä kunnes pehmenevät.

Kaada joukkoon kasvisliemi sekä lisää mausteet. Anna poreilla miedolla lämmöllä noin viisitoista minuuttia.
Lisää joukkoon kolmen sipulin kerma ja anna poreilla vielä noin viisitoista minuuttia tai kunnes sipulit ovat pehmenneet.

Leikkaa paahtoleivistä kantit pois ja leikkaa kuutioiksi.
Paahda kuumalla pannulla ilman rasvaa kunnes paahtoleipäkuutiot saavat väriä pintaan. Mausta suolalla.

Annostele keitto lautaselle ja ripottele päälle paahtoleipäkrutonkeja sekä hieman korianteria.

Tämä oli haastavin mutta myös antoisin blogityöni tähän saakka. Ja tähänhän olen pyrkinytkin.

Yhteistyössä Valio Crea