keskiviikkona, toukokuuta 11, 2011

Kuohuva parsakeitto

Kevät ja kesän tulo on siitä ihanaa aikaa, että tuoreita kasviksia ja vihanneksia alkaa jo huhtikuussa saamaan hevi-osastoilta. Ei tosin suomalaisia mutta kyllä ulkolaisilla alkuun pääsee.
Vuosien saatossa olen rakastunut parsaan siinä määrin, että selailin jo jostain lehdestä parsan kasvatus ohjeita...minustako viherpeukalo? Nooh, kunhan päästään omaan taloon asumaan niin katsotaan jos vaikka idea pääsisi työstöasteelle.

Taannoisen Pääsiäisen menun alkuruoaksi tarjoilin kuohuvaa parsakeittoa, johon ohjeen muokkasin perusparsakeitosta.
Alkuruokana tästä annoksesta riittää kuudelle, ehkä jopa kahdeksalle varsinkin jos alkukeiton tarjoaa pienistä maljoista kuten itse tarjosin.

Kuohuva parsakeitto:
  • nippu (500 g) vihreää parsaa
  • 1 iso punasipuli
  • 2-3 valkosipulin kynttä maun mukaan
  • 3 rkl voita
  • 3/4 dl vehnäjauhoja (jos haluat hieman paksumman alkukeiton käytä 1 dl)
  • 1,3 litraa kasvislientä (itse tein kasvisfondista)
  • 1 dl kuohukermaa
  • 1 dl kuivaa valkoviiniä
  • 1/4 sitruunan mehu
  • ripaus suolaa
  • ripaus mustapippuria
Koristeluun:
  • 2 parsan nuppua / annos (säästä keitosta)
  • 2 rkl Cavaa / annnos
  • sitruunankuorta raastettuna
Kuori parsat nupusta tyveä kohden ja leikkaa puumainen tyvi pois.
Pilko parsat parin sentin paloiksi.

Kuori puna- ja valkosipuli ja pilko pieniksi paloiksi.


Kuumenna voi kattilassa ja paista parsoja sekä sipuleita miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia.
Mausta suolalla ja pippurilla.

Lisää joukkoon jauhot ja sekoita hyvin. Lisää kasvisliemi sekä sitruunanmehu ja keitä pienellä lämmöllä noin 20 minuuttia. Muista napata koristeeksi kypsät parsannuput!
Soseuta sauvasekoittimella sileäksi. Jos haluat todella sileän keiton, siivilöi keitto.

Lisää joukkoon kuohukerma ja valkoviini, kuumenna ja tarkista maku.

Kaada keitto annoskulhoihin.
Asettele parsannuput annoksiin ja valuta Cavaa annosten pinnalle. Lisää hieman sitruunankuorta koristeeksi.
Tarjoile heti!


Minulla  ei kuvaaminen annnoksesta oikein onnistunut kun parsannuput humpsahtivat tietenkin keittoon siinä vaiheessa kun säädin kameraa. Olisi pitänyt tajuta pyytä mies apuun! Mutta siellä se parsannuppu pilkottaa :)

Tarjoilin keiton kanssa parmesaanikeksejä joita olin pitkään halunnut kokeilla. Niistä tuli kuitenkin todella tuhteja ja rasvaisia, ei minusta sopinut ollenkaan keväisen raikkaan keiton kanssa. Näin sitä oppii ja ensi kerralla laitan kylkeen vaikka leipätikun tai grissinin!

Ei kommentteja: