sunnuntaina, tammikuuta 23, 2011

Herkkusämpylät

Minä rakastan tuoreita sämpylöitä mutta niitä tulee leivottua ihan luvattoman harvoin!
Näin talvella pakkasella tuoreet sämpylät maistuvat maukkaan keiton tai täyttävän salaatin kera.

Herkkusämpylät:
  • 5 dl kevyt maitoa
  • 25 g tuorehiivaa
  • 2 tl suolaa
  • 2 rkl siirappia tai hunajaa
  • 100 g sulatettua voita
  • noin 12-13 dl sämpyläjauhoja (voit käyttää myös osaksi vehnäjauhoja ja erilaisia hiutaleita)
Sekoita kädenlämpöiseen maitoon tuorehiiva, suola ja siirappi.
Sekoita joukkoon vähitellen jauhoja, lisää loppuvaiheessa sulatettu voi ja vaivaa taikina tasaiseksi. Taikina saa jäädä pehmeäksi.
Anna taikinan kohota noin kaksinkertaiseksi leivinliinan alla.
Vaivaa taikinasta jauhotetulla pöydällä ilmakuplat pois. Leivo taikina pyöreiksi sämpylöiksi ja aseta ne pellille leivinpaperin päälle kohoamaan vielä noin 20 minuuttia.
Voitele sämpylät maidolla ja paista noin 225 asteessa noin 10-15 minuuuttia.
Vinkki! Jos haluat sämpylöihin ihanan rapean pinnan niin heitä puolessa välissä paistoa noin kahvikupillinen vettä uunin pohjalle!

Nauti sämpylät uunituoreena voin kera ja tietenkin iso maitolasi kylkeen! Nami!

Ei kommentteja: