torstaina, joulukuuta 31, 2009

Potato skins - perunankuoret

Jo pitkään olen halunnut kokeilla Amerikan vuosien jälkeen valmistaa potato skinssejä eli paistettuja perunankuoria. Näihin hassuihin herkkupaloihin siis tutustuin jenkkivuosina ja olihan siinä ens alkuun ihmettelemistä, että mitä nämä ovat ja miten ne kuuluu syödä.

Potato skinssit ovat yleensä alkuruokalistalla tai niitä nautitaan bissen kera suolapaloina. Hyvin usein niihin törmää myös "plättereissä" eli alkupala- tai illanistujaislautasella, jossa on kaikkea naposteltavaa.
Minusta nämä sopivat loistavasti myös uuden vuoden pöytään, suomalaisten perinteiden rinnalle!

Potato Skins:
  • 6 rosamunda perunaa (valitse tasakokoisia, jotta ne kypsyvät samaan aikaan)
  • oliiviöljyä
  • rypsiöljyä
  • suolaa
  • mustapippuria
  • 7 siivua pekonia
  • cheddar-juustoa (keltainen pala raastettuna)
  • ranskankermaa
  • kevätsipulia/purjosipulia (kauden mukaan siis)
Harjaa perunat veden kanssa puhtaiksi. Sivele perunat silikonisudilla kauttaaltaan oliiviöljyllä.

Lämmitä uuni noin 200 asteeseen. Vuoraa korkeareunainen leivinpelti leivinpaperilla. Aseta uunin grilliritilä leivinpellin päälle.
Aseta perunat ritilälle ja paista uunissa noin tunti tai kunnes perunat tuntuvat kypsiltä. Kypsyyden voit kokeilla kun tökkäät perunaa sormella ja se hieman joustaa. Anna perunoiden jäähtyä.
Leikkaa perunat vaakatasossaan kahtia. Kaavi lusikalla peruna pois kuorista siten, että perunaa jää noin puoli senttiä/sentti kuoreen.
Leikkaa pekoni pieniksi kuutioiksi ja paahda rapeaksi kuumalla, kuivalla pannulla. Kippaa talouspaperin päälle ja anna jäähtyä.

Kuumenna uuni noin 235 asteeseen.
Sivele kuorien sisä- ja ulkopinta rypsiöljyllä. Ripottele suolaa sisäpinnalle.
Aseta kuoret grilliritilän (edelleen leivinpelti leivinpapereineen alla) päälle. Paista uunissa 10 minuuttia, käännä ja paista vielä toiselta puolelta 10 minuuttia. Anna jäähtyä.
Aseta perunat grilliritilälle kuori puoli alaspäin ja pyöräytä myllystä vähän mustapippuria pohjalle. Ripottele pekonit ja juustoraaste kuorelle.


Paista uunissa kunnes juusto alkaa kuplimaan.
Asettele perunankuoret lautaselle/tarjottimelle ja lisää pinnalle nokare ranskankermaa sekä muutama pieni siivu kevät-/pursosipulia.
Unohdinkin taannoin napata kuvat täysin valmiista perunankuorista mutta ne kruunasivat amerikkalaisen iltamme! Suosittelen kokeilemaan :)

5 kommenttia:

Tarjuska S kirjoitti...

Me vietetään launataina taas kynttiläillallisia ja ajattelin tehdä uuniperunoita, aika hyviä olis kans nuo tekemäsi perunankuoretkin :). Ihanaa Uutta Vuotta 2010 sinulle ja perheellesi.

Terhi kirjoitti...

Tarjuska - nämä perunankuoret on kyllä herkullisia, vaikka itse sanonkin :). Ja parhaimmillaan tosiaan napostelu-ruokana. Kokeile ihmeessä!

Jatta kirjoitti...

Tätä on ihan pakko kokeilla! Kiitti ohjeesta :)

Anonyymi kirjoitti...

Mitä teet "yli jääneellä" perunalla?

Jenni S kirjoitti...

Tulee ihan vesikielelle kun tätäkin luki, rakastan nääs perunankuoria ja syön muutenkin perunat aina kuorineen. Kuoret ovat näet se paras osa perunassa. Vielä kun tuohon laittaa paistettua pekonia vaahterasiirapilla niin ah että on hyvää!